Ρολόι

Athens
13°
Fair
06:5718:17 EET
Feels like: 11°C
Wind: 21km/h WNW
Humidity: 63%
Pressure: 1019.98mbar
UV index: 0
MonTueWed
16/6°C
12/5°C
16/4°C

Monthly Archives: March 2015

Βεβαίωση επιλογής πρακτορείου

Ανακοινώνεται η επιλογή πρακτορείου για την εκδρομή στην Καλαμάτα. Το πλήρες κείμενο εδώ.

“Ρομαντισμός”: Παράσταση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

romantismos

Μια υψηλού επιπέδου παράσταση παρακολούθησαν δύο project του σχολείου μας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τίτλο Ρομαντισμός, σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, βασισμένη στους Υπνοβάτες του Χέρμαν Μπροχ.

Ο συγγραφέας καταγράφει τα βήματα που οδήγησαν την τριακονταετία 1888-1918 από το Ρομαντισμό στο Φασισμό. Πρόκειται για τη βία της ιστορίας, τον συντηρητισμό που απομυζά τη βούληση από τον άνθρωπο και τον καταδικάζει να υπάρχει στο μεταίχμιο μεταξύ συνείδησης και νάρκωσης, όπως ο υπνοβάτης. Έτσι δημιουργήθηκε ένα έργο περισσότερο ιδεών παρά χαρακτήρων και ως τέτοιο το υπηρέτησε με πολύ μοντέρνα ματιά ο σκηνοθέτης.

Δεν ήταν ένα συμβατικό ανέβασμα αλλά μια συγκινησιακά αποστασιοποιημένη παράσταση με πολλές παράλληλες αφηγήσεις, σκηνοθετικούς συμβολισμούς και εξαιρετικές ερμηνείες. Καθοριστικός στο ρόλο του αφηγητή ο Ιερώνυμος Καλετσάνος σχολιάζει ταυτόχρονα τις ιδέες του έργου μέσα από μια ερμηνεία με έντονα στοιχεία σωματικού θεάτρου. Εντυπωσιακός ο τενόρος Χρήστος Κεχρής τραγουδά τα lieder του Σούμπερτ, υποβάλλοντας έντονα συναισθήματα στους θεατές. Υπέροχοι στους ρόλους τους όλοι οι ηθοποιοί.

Στο τέλος της παράστασης σκηνοθέτης και μαθητές αντάλλαξαν απόψεις και προσπάθησαν να δώσουν τις δικές τους προσεγγίσεις στο έργο του Μπροχ.

Ευχαριστούμε τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για τις ωραίες συναντήσεις με την Τέχνη που μας προσέφερε και τα πολύ καλά οργανωμένα προγράμματα της.

Μ. Δουλγέρη

Φιλόλογος

Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης

istories_fonwn_new Την Κυριακή 1/3/2015 παρακολουθήσαμε στο φιλόξενο πολυχώρο VAULT, τη θεατρική παράσταση «Μικρές ιστορίες φόνων» του συγγραφέα Παναγιώτη Μπρατάκου σε σκηνοθεσία Δημ. Καρατζιά.

Ένα δραματικό έργο που φωτίζει τα άδυτα της κίτρινης δημοσιογραφίας, όπου ο ανθρώπινος πόνος γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την τηλεθέαση και το χρήμα. Γεμάτο ένταση και συναίσθημα προβληματίζει γύρω από την αγάπη και τον έρωτα στις διάφορες εκφάνσεις τους. Αγγίζει ευαίσθητα θέματα και αναφέρεται σε ευπαθείς ομάδες που γίνονται θύματα των προκαταλήψεων και των στερεότυπων που τα οδηγούν σε ακραίες πράξεις.

Οι εξαιρετικές ερμηνείες όλου του θιάσου δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν αδιάφορο. Κανείς δεν έφυγε από την αίθουσα χωρίς να κλάψει, να συγκινηθεί και τέλος να καταχειροκροτήσει τη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Ευχαριστούμε πολύ τον σκηνοθέτη Δ.Καρατζιά για την ευγενική χορηγία του και το θέατρο VAULT που μας προσφέρει ποιοτικές παραστάσεις, που μας συγκινούν και αφυπνίζουν. Σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Μέλη της θεατρικής ομάδας