Ρολόι

Athens
13°
Light Rain
07:2517:05 EET
Feels like: 13°C
Wind: 0km/h SSW
Humidity: 87%
Pressure: 1006.1mbar
UV index: 0
SunMonTue
17/11°C
18/11°C
14/5°C

Αρχείο

Θέατρο

Το 4ο ΓΕΛ Κορυδαλλού στο “Τρίτο Κουδούνι”

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο σχολείο μας από τις 10/1/2020 με το τμήμα Α1 και εμψυχώτρια την σκηνοθέτρια κ. Μαρίνα Μέργου. Υπεύθυνες καθηγήτριες η κ. Μαρία Βλάχου και η κ. Σταυρούλα Μιχελή. Η παράσταση θα δοθεί κατά το διήμερο 9-10 Μαΐου 2020 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με ελεύθερη είσοδο.
Περισσότερα στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Συνεργασία του 4ου ΓΕΛ Κορυδαλλού με το Εθνικό Θέατρο.

Η συνεργασία του σχολείου μας με το Εθνικό Θέατρο ολοκληρώθηκε και αυτό είναι μια μικρή γεύση του προγράμματος. Το Εθνικό για άλλη μια φορά μας τίμησε που μας συμπεριέλαβε στο πρώτο βίντεο που ανέβασε από τα 20 σχολεία που συμμετείχαν. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Δουλγέρη και την εμψυχώτρια ηθοποιό κ. Δάφνη Δαυίδ.

Το Εθνικό Θέατρο στο 4ο ΓΕΛ Κορυδαλλού

Το Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “ Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ” ξεκίνησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο

Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο ”. Το 4 ΓΕΛ Κορυδαλλού επελέγη , με συγκεκριμένα κριτήρια που όρισε το Εθνικό Θέατρο , μαζί με άλλα πέντε σχολεία από όλη την Αττική , μετά από αίτηση που κατατέθηκε από την υπεύθυνη καθηγήτρια της θεατρικής ομάδας Μελαχροινή Δουλγέρη. Συνολικά στο πρόγραμμα συμμετέχουν 20 σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Για κάθε σχολική μονάδα υπάρχει ο υπεύθυνος καθηγητής με τη θεατρική του ομάδα οι οποίοι συντονίζονται από έναν καλλιτέχνη – εμψυχωτή του Εθνικού Θεάτρου που θα επισκέπτεται το σχολείο τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Στόχος η συνεργασία και υποστήριξη σε όλα τα στάδια της θεατρικής διαδικασίας , από την αρχική σύλληψη μέχρι την παρουσίαση του τελικού αποτελέσματος. Για το λόγο αυτό η υπεύθυνη καθηγήτρια συμμετείχε σε βιωματικά εργαστήρια που οργάνωσε το Εθνικό Θέατρο και καλείται πλέον μαζί με τον εμψυχωτή να δημιουργήσει καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους μαθητές και το Εθνικό Θέατρο και από κοινού να διαμορφώσουν τις καλλιτεχνικές εκείνες προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν στην ομάδα την ενασχόλησή της με το θέατρο και μετά το πέρας του προγράμματος σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και σχετικούς φορείς.

Ευχαριστούμε πολύ το Εθνικό Θέατρο για την τιμή της επιλογής του σχολείου μας και για τη συνεργασία. Επίσης ευχαριστούμε τους μαθητές της θεατρικής ομάδας που με τόσο πάθος αγκάλιασαν αυτό το πρόγραμμα!

Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης

ΠΝΙΓΜΟΝΗ: ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ VAULT

pnigmoniΤο Σάββατο 7/3/2015 παρακολουθήσαμε στο θέατρο VAULT την Πνιγμονή, μια εξαιρετική παράσταση, διασκευασμένη από το σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζιά και βασισμένη στο αριστούργημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα.

Είναι ένα «φωτογραφικό ντοκουμέντο» της σκληρής ζωής των γυναικών στα ορεινά χωριά της Ανατολικής Τουρκίας που πραγματεύεται τους οικογενειακούς και φυλετικούς κανόνες που διέπουν την καθημερινότητά τους. Τα κοινωνικά στερεότυπα και η ηθική αλλοτρίωση των ανθρώπων είναι μερικά από τα στοιχεία που αποτυπώνονται παραστατικά στο έργο. Οι οκτώ γυναίκες της οικογένειας περιθωριοποιημένες από τον κοινωνικό τους περίγυρο και αποξενωμένες από τις χαρές και απολαύσεις της ζωής έρχονται διαρκώς σε σύγκρουση μεταξύ τους και αναφέρονται σε μια ανδρική μορφή που όμως δεν εμφανίζεται στη σκηνή.

Η παράσταση με τις ερμηνείες των ηθοποιών και τη μουσική επένδυση μας γέμισε έντονα συναισθήματα, μας συγκίνησε και άλλαξε ριζικά τη γνώμη που είχαμε για τα δράματα.

Παρακολουθήστε την, θα σας συναρπάσει.

Μέλη της θεατρικής ομάδας

“Ρομαντισμός”: Παράσταση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

romantismos

Μια υψηλού επιπέδου παράσταση παρακολούθησαν δύο project του σχολείου μας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τίτλο Ρομαντισμός, σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, βασισμένη στους Υπνοβάτες του Χέρμαν Μπροχ.

Ο συγγραφέας καταγράφει τα βήματα που οδήγησαν την τριακονταετία 1888-1918 από το Ρομαντισμό στο Φασισμό. Πρόκειται για τη βία της ιστορίας, τον συντηρητισμό που απομυζά τη βούληση από τον άνθρωπο και τον καταδικάζει να υπάρχει στο μεταίχμιο μεταξύ συνείδησης και νάρκωσης, όπως ο υπνοβάτης. Έτσι δημιουργήθηκε ένα έργο περισσότερο ιδεών παρά χαρακτήρων και ως τέτοιο το υπηρέτησε με πολύ μοντέρνα ματιά ο σκηνοθέτης.

Δεν ήταν ένα συμβατικό ανέβασμα αλλά μια συγκινησιακά αποστασιοποιημένη παράσταση με πολλές παράλληλες αφηγήσεις, σκηνοθετικούς συμβολισμούς και εξαιρετικές ερμηνείες. Καθοριστικός στο ρόλο του αφηγητή ο Ιερώνυμος Καλετσάνος σχολιάζει ταυτόχρονα τις ιδέες του έργου μέσα από μια ερμηνεία με έντονα στοιχεία σωματικού θεάτρου. Εντυπωσιακός ο τενόρος Χρήστος Κεχρής τραγουδά τα lieder του Σούμπερτ, υποβάλλοντας έντονα συναισθήματα στους θεατές. Υπέροχοι στους ρόλους τους όλοι οι ηθοποιοί.

Στο τέλος της παράστασης σκηνοθέτης και μαθητές αντάλλαξαν απόψεις και προσπάθησαν να δώσουν τις δικές τους προσεγγίσεις στο έργο του Μπροχ.

Ευχαριστούμε τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για τις ωραίες συναντήσεις με την Τέχνη που μας προσέφερε και τα πολύ καλά οργανωμένα προγράμματα της.

Μ. Δουλγέρη

Φιλόλογος

Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης

istories_fonwn_new Την Κυριακή 1/3/2015 παρακολουθήσαμε στο φιλόξενο πολυχώρο VAULT, τη θεατρική παράσταση «Μικρές ιστορίες φόνων» του συγγραφέα Παναγιώτη Μπρατάκου σε σκηνοθεσία Δημ. Καρατζιά.

Ένα δραματικό έργο που φωτίζει τα άδυτα της κίτρινης δημοσιογραφίας, όπου ο ανθρώπινος πόνος γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την τηλεθέαση και το χρήμα. Γεμάτο ένταση και συναίσθημα προβληματίζει γύρω από την αγάπη και τον έρωτα στις διάφορες εκφάνσεις τους. Αγγίζει ευαίσθητα θέματα και αναφέρεται σε ευπαθείς ομάδες που γίνονται θύματα των προκαταλήψεων και των στερεότυπων που τα οδηγούν σε ακραίες πράξεις.

Οι εξαιρετικές ερμηνείες όλου του θιάσου δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν αδιάφορο. Κανείς δεν έφυγε από την αίθουσα χωρίς να κλάψει, να συγκινηθεί και τέλος να καταχειροκροτήσει τη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Ευχαριστούμε πολύ τον σκηνοθέτη Δ.Καρατζιά για την ευγενική χορηγία του και το θέατρο VAULT που μας προσφέρει ποιοτικές παραστάσεις, που μας συγκινούν και αφυπνίζουν. Σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Μέλη της θεατρικής ομάδας